About

Volgens de database van het Productschap Wijn worden er in Nederland 42.572 verschillende wijnen geïmporteerd. In dat cijfer zitten alleen de “officiële” wijnimporteurs, dat wil zeggen: bij het Productschap bekende importeurs. Daarnaast zijn er nog talloze hobbyimporteurs. Ik denk dat het niet overdreven is om te stellen dat je in Nederland kan kiezen uit een kleine 50.000 verschillende wijnen.

In totaal wordt er per jaar een dikke 4.300.000 hectoliter wijn geïmporteerd. En voor de mensen die vroeger bij het rekenen niet op hebben zitten letten: een hectoliter is dus 100 liter.

Dan heb je het dus over zo’n 575 miljoen flessen wijn. Op een bevolkingsaantal van ruim 17, 5 miljoen Nederlanders betekent  dat, dat we per hoofd van de bevolking meer dan tweeënhalve fles  per maand opmaken. Als je dan bedenkt dat in die 17,5 miljoen Nederlanders ook baby’s, kinderen en andere mensen die nooit wijn drinken zitten dan moeten er dus behoorlijk wat mensen zijn die dagelijks (meer dan) één  fles wegwerken. Oké. Ook restaurants, cafés,  feesten en partijen zitten hierbij, maar hoe dan ook: we slurpen met elkaar ieder jaar toch een flinke plas wijn weg.

En waar kopen we die enorme plas wijn? Vooral in de supermarkt……..

Zo’n  90% van de wijn wordt via de supermarkt verkocht. Slechts 4% gaat via de slijter of gespecialiseerde wijnwinkel, 4,1% om helemaal precies te zijn. Dat zijn overigens nog altijd 23,5 miljoen flessen, maar dan toch.

Nu zijn de meeste wijnen die je in de supermarkt koopt nette, correcte wijnen. Weinig mis mee en je loopt weinig risico op een heel erg verkeerde, mislukte wijn. Maar de kans op een echte uitschieter  is ook minimaal. Je koopt in de supermarkt wijn die in zeer grote hoeveelheden wordt geproduceerd en die ieder jaar ongeveer hetzelfde moet smaken. Want de inkopers van Harry Piekema houden ook niet van risico. Veel, goedkoop, constant van smaak en vooral hele hoge marges voor henzelf, dat zijn de eisen die ze stellen aan de wijn die in hun schappen komt te liggen.

Echte topwijnen vind je toch vooral bij de gespecialiseerde wijnhandelaren. Echte rommel ook trouwens, maar daar zit wat ons betreft nu net een deel van de charme van de (kleinere) wijnhandelaar. Aparte wijnen, absolute topwijnen, enorme verrassingen en ook de kans op een keer een absolute zeperd.

De goede wijnwinkel is de snoepwinkel voor volwassenen. Met vaak enthousiaste eigenaars, met wie je uitgebreid over wijn kan lullen. En die je wijnen tippen die niet de hoogste marges hebben, maar waarvan ze denken dat jij die wel eens lekker zou kunnen vinden. Of die ze gewoon  zelf erg lekker vinden.

Een te romantisch beeld?  Ik denk het niet. Volgens mij zijn vrijwel alle mensen die een wijnwinkel beginnen zelf heel grote liefhebbers van wijn en is de winkel gewoon een uit de hand gelopen hobby. Als je ergens nog ziel en zaligheid vindt, dan is het in de assortimenten van veel kleinere wijnwinkels.

En laten we wel wezen: de persoon van de winkelier is belangrijk bij de waardering van de wijn. We zullen daar later nog vaak op terug komen, maar een wijn die je van een sympathieke, enthousiaste wijnhandelaar koopt smaakt beter dan eentje die je van een zure, nare eikel afneemt. Of die je ergens uit een supermarktschap trekt.

Er zijn inmiddels talloos veel blogs over wijn. Meestal geschreven vanuit een commerciële achtergrond (de blogger heeft zelf een wijnzaak, al dan niet online, organiseert wijnproeverijen of wijnreizen of wat dan ook, of is een “professionele wijnschrijver” ) en nog vaker over wat men van bepaalde wijn vond. Vaak ronkend beschreven en afgerond met een cijfer. Persoonlijk ben ik nooit zo geïnteresseerd in wat een mij onbekende figuur vindt van een mij onbekende wijn. Maar goed, als je eigenlijk wilt dat men de betreffende wijn bij jou of bij jouw sponsor gaat kopen, dan moet je hem een mooi cijfer geven.

Waar je eigenlijk nooit iets over leest is over het kopen van wijn. Terwijl dat juist een groot deel van de lol van wijn is. Rondstruinen in wijnwinkeltjes, onbekende, kleine wijnen vinden, uitgebreid lullen met de wijnhandelaar, of met toevallig aanwezige andere klanten, en dan met een paar veelbelovende, jou onbekende wijnen naar huis gaan om die daar vol verwachting open te maken. En hoe heerlijk, als die wijn dan inderdaad alle beloften waarmaakt!

Over dat kopen van wijnen, over het ontdekken van bijzondere wijnwinkels, daarover gaat deze blog.  Daarbij komen natuurlijk dingen als het assortiment, de inrichting van de winkel, wijnen die ons positief of negatief verrasten aan de orde. Maar vooral ook de sfeer en de wijnhandelaar zelf, zijn of haar enthousiasme, kennis van zaken en  vaardigheid om de juiste wijn aan te bevelen, zijn doorslaggevend voor het  cijfer dat wij aan de bewuste winkel toekennen.

Een subjectief cijfer, zeker. We pretenderen geen objectiviteit, objectiviteit bestaat niet met betrekking tot wijn. Maar één ding kun je zeker weten: wij hebben geen commercieel belang whatsoever. Wij zijn wijnliefhebber en bovenal: we zijn klant. En als klant doen we verslag van wat we tegenkwamen tijdens onze bezoeken aan wijnwinkels en slijterijen.

Heb je tips? Winkels die we zeker eens zouden moeten bezoeken? Gewoon mailen. Als je motivering interessant genoeg klinkt, dan gaan we er zeker even kijken!

Overigens: een aantal vragen van bezoekers kwam met enige regelmaat voorbij. Hoog tijd dus voor een onvervalste FAQ. Je vindt de antwoorden op veelgestelde vragen hier.

7 thoughts on “About

 1. Rienk Wopereis

  Mooi initiatief. Beoordeel je alleen fysieke wijnwinkels of ook online aanbieders? Die laatste categorie is tegenwoordig minstens zo sterk vertegenwoordigd dan de offline of gecombineerde offline/online handel.

  Ik ga je stukken volgen!

  Groeten,
  Rienk

  Reply
 2. Wijnwinkel Review

  @ Rienk
  In principe beoordelen we alleen fysieke wijnzaken. Er zijn ook geen plannen om dat op korte termijn uit te breiden naar webwinkels. Hoewel we al wel meer vragen daarnaar krijgen, toevallig vandaag twee zelfs.
  Een van de problemen is dat je dan ook daadwerkelijk moet gaan bestellen, met alle extra kosten voor verzending daarbij.
  Maar goed, voorlopig zijn er ook nog heel veel fysieke winkels te beoordelen :-)

  Reply
 3. Erik Tax

  Goedemiddag,
  Kwam bij toeval op uw site terecht, erg leuk.

  Ook over mijn stukje kan ik meer dan tevreden zijn, en klopt in totaal, dus eindelijk een goede opinie over de Nederlandse wijnspeciaalzaken. Jammer vind ik de (terechte) opmerking over de rokers lucht. Het kan geweest zijn dat op het bezoek moment aan de avond ervoor een wijnproeverij is geweest. En dan gaan na afloop altijd een aantal lieden aan de sigaar. Het is dan altijd de keus tussen wat hoort en commercieele belangen….
  Wil hierbij wel even meegeven dat vanaf heden dit verboden zal zijn bij ons !! Zelf verwend sigaren roker, rook deze indien van toepassing buiten. Gewoon ter info en nogmaals dank.
  Erik Tax
  TAX WIJN

  Reply
 4. Jan Veldhoen

  Ondanks dat ik een webshop run, kan men zeer frequent komen proeven van onze Oostenrijkse wijnen. De proeverij-agenda puilt soms uit. Misschien mag ik je binnenkort begroeten bijv. in Buren op 25 augustus tijdens Chateau van Buren. zou ik wel erg leuk vinden.

  Reply
 5. wolter schaap

  Afgelopen donderdagavond genoten van een goed verzorgde proeverij van Spaanse wijnen met heerlijke tapas. Chapeau. Nu aangemeld voor nieuwsbrief en site bekeken. Prachtige wijnen die uitnodigen. Wel een kleine opmerking: je ibannummer is niet vermeld maar het “oude” nummer.

  Reply
 6. Bram van de Gevel

  Wat een leuke website hebben jullie. Voor mij als beginnende wijnliefhebber die tegen een woud van aanbod op loopt is jullie site een heerlijke ondersteuning. Bedankt!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *