By the Grape

In 2011 opende webshop By the Grape  met veel tromgeroffel haar eerste ‘echte’  winkel. Vanuit Velp zou de victorie moeten beginnen: een heuse By the Grape keten zou volgen. Utrecht en Amsterdam waren in 2013 de volgende fysieke winkels. Het onlineconcept aangevuld door/vertaald naar de winkelstraat, alleen zo zou men de noodzakelijke nieuwe stap kunnen maken.

Inmiddels zijn de winkels in alle stilte al weer verdwenen, hoewel de franchisenemer van Utrecht onder eigen vlag is doorgegaan. In de Hoofdstraat in Velp zit in het By the Grape pand inmiddels een tandartsenpraktijk.  

In alle eerlijkheid: ons bezoek aan By the Grape Velp beviel ons niet veel beter dan een gemiddeld bezoek aan een tandarts. En ons bezoek aan het filiaal in Utrecht leverde ook een kater op.

Wat blijft is onze constatering dat een bedacht online marketingconcept niet per definitie een  goede real life wijnwinkel oplevert. En kennelijk ook niet per definitie een winstgevende real life wijnwinkel.

Een goede wijnwinkel is meer dan een marketingconcept. Vergelijk dat met Grapedistrict, waar de uitstekende franchisenemers eigenlijk meer ondanks dan dankzij het concept prachtige wijnwinkels bestieren. Uiteindelijk blijft de wijnwinkelier (M/V) de bepalende factor bij het succes van een wijnwinkel.

Overigens is het ook niet zo dat het andersom wel altijd goed gaat. We hebben een aantal webshops van fysieke wijnwinkels bekeken en dat viel ons zeker niet altijd mee. Of eigenlijk viel het ons nooit mee. Het blijken toch twee verschillende takken van sport. Zo is  By the Grape goed in navigatie, online informatievoorziening en dergelijke, maar ontbeerde men de noodzakelijke empathie die nodig is voor een goede fysieke wijnwinkel. Aan de andere kant blijkt het voor traditionele wijnwinkeliers, die juist verbaal en empathisch erg goed zijn kennelijk heel moeilijk om dit te vertalen naar een logisch opgezette website die aansluit bij hun eigen sterke punten.

We zullen de komende periode weer enkele webwijnwinkels gaan bekijken, vooral van wijnwinkels waar we al eens zijn geweest, om te kijken of men er inmiddels beter in slaagt beide zaken goed te combineren.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *