Onze top 10 beste cappuccino’s, een update

In februari dit jaar publiceerden we onze Cappuccino top 10. Gewoon tien tentjes waar je een uitstekende cappuccino krijgt voorgezet. Natuurlijk gaan we af en toe even kijken of alles nog steeds goed is. En natuurlijk komen we af en toe ook elders prima cappuccino tegen. Tenminste, dat zou je denken, maar dat valt ons in de praktijk toch sterk tegen. Nog steeds krijg je bij veel teveel uitspanningen te slappe en/of te hete koffie met vlokkerig schuim. En als je helemaal pech hebt doen ze er nog cacaopoeder overheen.

Eigenlijk staat na ruim een half jaar het overgrote deel van onze Top 10 nog fier overeind. Nog steeds vinden we de cappuccino het lekkerst bij Brandmeesters in Amsterdam. Helaas bleek onze nummer twee, Coffee Lounge in Oosterbeek, inmiddels de geest te hebben gegeven. Te weinig bezoekers om het renderend te krijgen. Daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen, want hoewel de cappuccino altijd meer van voortreffelijk was, was de rest van het aanbod, vooral het eten, toch wel wat teleurstellend.

Nu wil het toeval dat een van de zeer weinige ontdekkingen op cappuccinogebied van het afgelopen half jaar ongeveer 100 meter verderop zit! We stonden dus voor een gesloten deur in de Weverstraat in Oosterbeek. En als die deur niet gesloten zou zijn geweest, dan hadden we er nog niks aan gehad want binnen was het helemaal leeg. Dan maar een honderd meter verder lopen, even bij wijnwinkel Van de Wijnen langs, is altijd de moeite van een bezoekje waard. Bleek daar recht tegenover een koffietentje te zitten, Puur, met een meer dan acceptabele, zelfs erg lekkere cappuccino. En dat op een klein terrasje met uitzicht op een prima wijnwinkel!

Oké. Puur komt niet binnen op de tweede plaats, maar verdient wat ons betreft toch wel degelijk een plaatsje in onze Top 10!

Overigens kregen we hier en dar wat kritiek op ons oordeel over onder meer Hotel New York (“Hotel New York in Rotterdam, misschien wel het leukste hotel van Nederland qua sfeer en ligging, maar ga er alleen cappuccino drinken als je houdt van ongefilterd Maaswater met rommelschuim)” ,  de Bijenkorf (“Alle Bijenkorven in Nederland . Daar drukken ze op een knop van een apparaat, waarna in een keer een kant en klare cappuccino tevoorschijn komt, tenminste, volgens hun is dat cappuccino”). We blijken niet geheel alleen te staan in onze mening. Zo gaf het AD in haar cappuccino test 2013 De Bijenkorf in Amsterdam een 4,5 en scoorde New York  slechts een 0,5!

Ook over Dudok in Arnhem konden wij niet echt opgetogen zijn wat betreft de kwaliteit van de cappuccino. Inmiddels kunnen we, na enkele enkele bezoeken, stellen dat de kwaliteit nogal weinig consistent is, variërend van redelijk tot slappe meuk.

Hieronder dan dus onze Top 10

10. Ons, Eindhoven

Leuk tentje, relaxed, kun je lekker lunchen en dineren ook. De bediening is erg vriendelijk, maar ook buitengewoon amateuristisch. Zolang je je daar niet aan gaat ergeren is er echter niks aan de hand, want de cappuccino is prima. En de broodjes ook trouwens.

Adres: Kerkstraat 16, Eindhoven

Wijnwinkels in de buurt.

  1. Bairro alto, Nijmegen

Waarschijnlijk het tentje met het meest beroerde uitzicht van allemaal in deze Top 10. Kijkt uit op een van de onwaarschijnlijk lelijke bouwwerken waarmee Nijmegen haar binnenstad (en gezicht op de Waal!) onherstelbaar heeft verziekt. Zit er ook nog recht tegenover in dat spuuglelijke gebouw een koffieshop.

Maar binnen is het erg leuk, gezellig, vriendelijk. Je kunt er ook wat eten, maar dat hebben wij niet gedaan. Cappuccino is zeer ruime voldoende dus.

Adres: Kannenmarkt 6, Nijmegen

Wijnwinkels in de buurt.

  1. Brandmeester’s Utrecht

Waarschuwing vooraf: ga hier niet heen als je ook maar enigszins haast hebt. Want het kan even duren voordat je überhaupt je cappuccino hebt kunnen bestellen. Als je pech hebt komen er net een paar mensen koffie kopen. Het is namelijk ook (of vooral) een koffiewinkel. En dan blijkt er niet altijd voldoende personeel aanwezig om beide klantengroepen ten dienste te zijn. Als je in zo’n geval ziet dat er zelfs iemand een koffiemachine wil kopen, dan ben je helemaal de sjaak. Kom dan een andere keer terug.

Echt relaxed zitten doe je niet, ofwel op hoge krukken aan een hoge tafel, ofwel op een lullig kussentje in de vensterbank. Maar eerlijk is eerlijk: de cappuccino is het waard! Als ze iets meer snelheid zouden kunnen leveren en iets aan het zitcomfort zouden verbeteren, dan zou deze Brandmeester’s zeker hoger eindigen.

Adres: Korte Jansstraat 5, Utrecht

Wijnwinkels in de buurt

  1. Bagels & Beans, ‘s-Hertogenbosch

Eigenlijk is het met alle Bagels & Beans zo: seen one, seen them all. De kaart is overal hetzelfde, inrichting ook. En feitelijk is het overal goed. Alleen in cappuccino is er wel verschil. Overigens ligt de ondergrens overal op een voldoende, maar het zou toch mooi zijn als de cappuccino overal zo lekker was als in Den Bosch. Wat een mooie, kruidige en romige cappuccino!

Adres: Hooge Steenweg 34, ’s-Hertogenbosch

Wijnwinkels in de buurt

  1. Puur, Oosterbeek

In een klein straatje in het centrum van Oosterbeek, met uitzicht op de wijnwinkel ligt de Puur. Wat een geluk dat we na het verscheiden van Coffee Lounge niet terecht hoeven op de Utrechtse straat, maar dat er 100 meter verderop ook uitstekende cappuccino wordt gebrouwen.

De combinatie van een eigenzinnige wijnwinkel en een prima cappuccino maakt omrijden meer dan waard. Leuke tent, zeer vriendelijke bediening en een goddelijke cappuccino.

Adres: Weverstraat 63, Oosterbeek

Wijnwinkels in de buurt

5. Coffeelovers Van Piere, Eindhoven

Ook in deze Coffeelovers is de cappuccino geweldig lekker. De bosbessen cheesecake trouwens ook. In het souterrain van  boekhandel Van Piere is het er ook nog eens gewoon heel gezellig: wat een mooie combinatie. Een klein puntje van kritiek: heel soms is de temperatuur van de koffie gewoon te hoog: te hete cappuccino, dat tast de smaak aan natuurlijk.

Update juni 2015:  Geen idee waarom, maar er is iets helemaal misgegaan met de cappuccino. Slechts een slappe melkhap is wat is overgebleven. Bezuinigen op de koffie? Geen idee, maar dit is geen Top 10 waardige cappuccino meer.

Adres: Nieuwe Emmasingel 44, Eindhoven

Wijnwinkels in de buurt

4. Coffeelovers Plein 1992 Maastricht

De moeder van alle Coffeelovers. Hier werden we jaren geleden al verrast met meer dan geweldige cappuccino. En dat in een tijd dat in Nederland nog vrijwel alle koffie die je kreeg voorgezet uitermate beroerd was. Van Plein 1992 worden we in de regel niet echt blij. Het is dan kiezen tussen slootwater in de mooie binnenstad of echte cappuccino op het Plein. We komen dan toch bijna altijd uit op het Plein.

Adres: Ruiterij 2,

Wijnwinkels in de buurt

3. Doppio, Arnhem

Met stip van 9 naar 5. Nog steeds een heel lekkere, kruidige koffiemelange, prima schuim. Alleen die kopjes waarin het wordt geschonken, daar gaan we nooit aan wennen. Van die dubbelwandige plastic theeglazen. Het weegt niks, vanwege de dubbelwandigheid voelt het te lomp aan in je mond, gewoon niet fijn. Wel erg modern waarschijnlijk. De kleine cappuccino’s worden tegenwoordig in normale kopjes gepresenteerd, dat is wat ons betreft al een hele verbetering. Maar de cappuccino blijft dus zeer de moeite waard. En daar gaat het natuurlijk om.

Adres: Koningstraat 16B, Arnhem

Wijnwinkels in de buurt

2. Baton, Amsterdam

Een van de lekkerste terrasjes in Amsterdam. Als het zonnetje schijnt over de Herengracht, dan zijn er weinig plaatsen waar we liever zitten. Dan vergeten we bijna dat we nog een wijnwinkel zouden moeten bezoeken. En als het minder weer is, dan is het binnen ook prima toeven. De bediening is zowel goed als vriendelijk en de cappuccino is van een zeldzame klasse. Precies de goede temperatuur, mooi romig schuim, kruidige melange. We hebben er ooit iemand tot twee keer zijn cappuccino terug zien sturen omdat hij vond dat die te koud was. Dat was dus meer iemand voor de Bijenkorf, of de HEMA. En die ontbijtkoek erbij vinden we eigenlijk ook erg lekker.

Adres: Herengracht 82, Amsterdam

Wijnwinkels in de buurt

  1. Brandmeester’s Amsterdam

Nog steeds vast op nummer 1. Onze eerste indruk was: geen lachebekje, deze barista. Laten we haar wat eufemistisch een tikje serieus noemen. Net als in Utrecht zit je hier niet echt heel relaxed, hoewel je buiten op het bankje voor de winkel ogen tekort komt. En wat een fantastische cappuccino! We kunnen ons niet voorstellen dat er in Nederland ergens een betere wordt gecreëerd.

Alles is perfect. Koffiemelange, melk, temperatuur. En als je dan een derde cappuccino bestelt, dan komt de barista toch los en blijkt ze heel vriendelijk. Lijkt ons dat je dat vanzelf gaat meemaken. Verslavend lekkere cappuccino!

Adres: Van Baerlestraat 13

Wijnwinkels in de buurt

Update januari 2015: in Wageningen vonden we ook een prima cappuccino, bij Columbus in de Junusstraat. Leuke zaak ook. Top 10 materiaal!

Wijnwinkels in de buurt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *