De Wijnwinkel Review Top 10 2015!

Wijnwinkel Review Top 10 2015 banner klein

Vier nieuwe noteringen en voor het eerst in drie jaar een nieuwe nummer 1, zie hier de nieuwe Wijnwinkel Review Top 10. Of eigenlijk ook dit jaar weer een top 11, want we hebben twee nummers 10. Wederom dus een beetje smokkelen om zoveel mogelijk heel erg goede wijnwinkels in onze Top 10 te proppen. Want geloof ons: er zijn talloos veel heel erg goede wijnwinkels waarvoor we, zeer tot ons verdriet,  geen plaatsje konden vinden in onze Top 10. Aan de andere kant betekent dit natuurlijk dat de wijnwinkels die wel in de Top 10 terecht kwamen dan ook echt de top van de Nederlandse wijndetailhandel vormen. Volgens ons dus.

Ook dit jaar bezochten we veel wijnwinkels en we kunnen stellen dat we het gemiddelde niveau van de winkels die we bezochten heel behoorlijk vonden. Natuurlijk  zaten er wat zwakke broeders tussen, maar gelukkig veel meer heel sterke broeders (en zusters).

Wat volgens ons steeds belangrijker wordt (en dat geldt voor de hele detailhandel) is dat de winkelier een belevenis maakt voor de klant tijdens diens bezoek. Natuurlijk zijn een goed assortiment en vakkundig advies noodzakelijke voorwaarden, maar het is niet meer voldoende.  Wijn kopen moet fun zijn, moet een belevenis zijn. En laten we eerlijk zijn: als één product zich hiervoor leent is het wel wijn. Over wijn kan je dagen lullen, nieuwe wijn kan je dagelijks proeven (en daar dan weer over doorpraten) en er zijn altijd duizenden wijnen die je als wijnliefhebber nog moet ontdekken.

De wijnwinkels in onze Top 10 hadden bij ons allemaal hetzelfde effect: we waren nog niet buiten of we hadden al weer zin om terug te gaan. Dat lag naast een prima assortiment vooral aan de gastheer, gastvrouw. Enthousiast, eigenwijs, maar altijd gastvrij, en net zo gek op wijn gek op zijn of haar klanten. Mensen die van wijn kopen van nature een belevenis maken.

Allereerst een wijnwinkel die zeker in de Top 10 had terecht gekomen als men niet de –in onze ogen- wijndoodzonde had begaan om midden in de winkel te gaan staan proeven en andere klanten (waaronder wij!) niet uit te nodigen even mee te doen. Drinkland in Noordwijk dus. Prachtige zaak, prachtig assortiment, prima, enthousiaste en verhalende gastheer. Maar dit kan gewoon echt niet. Als je met enkele personen wilt gaan staan proeven en daar anderen kennelijk niet bij wilt hebben, dan moet je dat niet in de winkel tijdens de openingstijden doen.

Jammer, gemiste kans.

Maar goed, hier dus de wat ons betreft beste wijnwinkels van Nederland. Tussen haakjes de positie in de Top 10 van vorig jaar

Nummer 1: Nebbiolo Wijnkopers, Baarn (5)

Als je met een idee rond loopt om een wijnwinkel te beginnen, dan is een bezoek aan Baarn verplichte kost. Beter kan je niet ervaren hoe een geweldige wijnwinkel gerund moet worden. En als je geen plannen voor een eigen wijnwinkel hebt, dan moet je ook een keer langsgaan daar. Gewoon, omdat het een heel, heel, heel goede wijnwinkel is. Onze nummer 1!

Nummer 2: Kralingse Wijnspecialist, Rotterdam (3)

Wijn kopen in Kralingen blijft een fantastische ervaring. Wat een gigantisch assortiment en vooral: wat een prachtig assortiment. En wat een fantastische gastheer. Trekt net zo makkelijk iedere wijn open om even te proeven. Of dat bedrijfseconomisch verstandig is zouden we niet durven zeggen, maar voor de klant levert het natuurlijk een topbelevenis. Bindende tip: zeker eens langs gaan.

Nummer 3: Chateautjes, Rotterdam (6)

Rotterdam is wat ons betreft met twee wijnwinkels in onze Top 10 de hoofdstad van wijnminnend Nederland. Chateautjes in Noord: net als de Kralinger typisch Rotterdams: recht toe, recht aan. En ook al jaren van een heel hoog niveau. Wat een enthousiasme! wat een goed en verrassend assortiment! Wat een vakvrouw! En wat een leuk mens! Het lijkt wel alsof daar  de zon altijd schijnt.

Nummer 4: Wijnhandel Van Ouwerkerk, Arkel (2)

Voor Van Ouwerkerk geldt eigenlijk hetzelfde: onveranderd hoge kwaliteit. Gewoon een avontuur om daar rond te neuzen, prachtig assortiment, gastvrije ontvangst en altijd met prachtige aanwinsten weer naar buiten. Klasse!

Nummer 5: Le Bouchon, Den Haag (1)

Is Le Bouchon ineens achteruit gegaan in kwaliteit? Zeker niet, de onderlinge verschillen met de nummer 1 zijn eigenlijk verwaarloosbaar klein. Wat betreft kwaliteit en klantbeleving dan, want uiteraard zijn ze wel volkomen anders. Maar Le Bouchon blijft gewoon top!

Nummer 6: Wijnhandel Marcel Arentz, Nijmegen (-)

De hoogste nieuwkomer in onze Top 10. De winkel is enorm vooruit gegaan met de uitbreiding. En zaterdags staat er altijd iets moois op de proeftafel.  Marcel en zijn mensen zorgen daarbij dan ook nog voor een uitstekende, gastvrije  sfeer, kortom: een wijnwinkel zoals een wijnwinkel zijn moet. Absolute vakmensen!

Nummer 7: Wijnkoperij Henri Bloem, Arnhem (7)

Al drie jaar een vaste waarde in onze Top 10. Gastvrijer en vriendelijker vind je ze niet. Dat gekoppeld aan een grote mate van vakmanschap en aan een prima assortiment maakt een bezoek aan Bloem Arnhem een feestje. (en die dagelijkse spreuken op het bord buiten vinden zijn ook altijd goed voor een glimlach)

Nummer 8: Siersma Wijnadvies, Huizen (8)

Vorig jaar schreven we: “Nog steeds een lentegevoel, en dat in oktober! Sommige mensen hebben het gewoon. En sommige winkels ook. Gewoon een uitstekend assortiment, uitstekend advies en een heel gemoedelijke, gezellige sfeer waar je je als koper meteen op je gemak voelt”. En daar hebben we dit jaar niks aan toe te voegen. Nog immer top!

Nummer 9: Wijnhal Hengelo (-)

Wat ons betreft het mooiste plekje van Hengelo. Ook het enige mooie plekje van Hengelo. Niet dat die wijnhal nu zo mooi is, wat dat betreft past hij prima in de omgeving, maar het is absoluut een reden om met enige regelmaat terug te komen in Hengelo: Wat een mooi, uitgebreid en eigenzinnig assortiment en wat een prima gastheer.

Nummer 10: Jean Berger, Roermond (-)

Tja, meteen verloochenen we onze criteria. Want in alle eerlijkheid heeft Jean Berger weinig belevenis. De winkel ziet er waarschijnlijk nog net zo uit als toen ze in 1862 begonnen. De ontvangst is hartstikke vriendelijk, maar niet echt een show. Maar wat ze nog wel doen is het zelf opvoeden van wijnen, in de kelder in Roermond. En dat blijven we speciaal vinden. Tel daarbij dat de resultaten van deze bottelingen erg goed zijn en de reden voor een plaats in de Top 10 is duidelijk. Dit zijn met recht omfietswijnen!

Nummer 10 (ex aequo): Slijterij-wijnhandel De Moor, Nijkerk (-)

Nog niet zo lang geleden door ons bezocht. We noteerden: “Van een onverwachte vondst bij een vakkundige en enthousiaste en vooral goede wijnwinkelier word je gewoon gelukkig. En in Nijkerk hebben ze een hele goede” En van de wijn die we geadviseerd kregen werden we nog gelukkiger!

Klik hier om de Top 10 van 2014 nog eens na te kijken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *