Wijnwinkel Review Top 10 Witte Wijnen 2015

Drie Fransen, drie Italianen, twee Duitsers, een Oostenrijker en een Libanees, zie daar onze Top 10 witte wijnen van 2015. Zoals bij de vorige editie al aangegeven: een lijst als deze is nooit zelfs maar in aanleg objectief. Het zijn wijnen waarvan wij bovenmatig hebben genoten en daarbij kan natuurlijk de situatie waarin we een bepaalde wijn dronken een rol bij hebben gespeeld. Sterker nog: dat zal zeker zo zijn. Want objectiviteit bestaat eenvoudigweg niet wanneer je over wijn oordeelt.

Maar onderstaande wijnen zijn die wijnen waarvan wij het meest genoten hebben, die ons  het meest verrast hebben, kortom: wijnen die wij een ieder van harte aanbevelen.

Net als afgelopen jaar hebben we ons beperkt tot wat wij betaalbare wijnen vinden. Dit jaar hebben we op één na geen wijnen van onder de tien euro gevonden die in aanmerking kwamen voor een plaats in de Top 10. Zijn er geen mooie wijnen onder de tien euro? Zeker wel, of beter: er zijn heel veel correcte wijnen onder de 10 euro. Voor dagelijks gebruik prima, maar als je echt een keer van (witte) wijn wilt genieten, dan raden we ja aan een paar dagen door te sparen en eens een wat duurdere te proberen. Beter minder vaak wijn drinken, maar als we drinken dan liever een betere wat ons betreft.

Er staan wel enkele duurdere wijnen tussen, gewoon omdat we die erg speciaal vonden. Overigens moeten we bekennen dat onze administratie dit jaar niet al te briljant geweest is. We weten wel welke wijnen we erg bijzonder vonden en ook waar we die hebben gekocht, maar wat betreft de prijzen zijn we lang niet altijd meer 100% zeker. Heb je als wijnverkoper een bepaalde wijn ook in het assortiment, of klopt de door ons opgegeven prijs niet, geef dat dan even door, dan melden of rectificeren we dat even.

Welnu, tijd voor onze Top 10 van dit jaar dus!

  1. Fritz Haag, Brauneberger Riesling Trocken 2014, € 17,95. Marcel Arentz

Haag - Arentz

Een prachtige, elegante, lichtvoetige Riesling. Wat moet je er nog meer van zeggen? Gewoon heel erg lekker. We gaan steeds meer van Duitsland houden!

Nebbiolo 4

  1. Tramin Gewurztraminer 2014, € 15,95. Nebbiolo

We zijn eigenlijk niet zo van de gewurztraminers, maar deze was – toen we hem in Baarn mochten proeven – bij de eerste slok al prachtig. Bij ons gerecht was hij sensationeel. Alles klopt aan deze wijn!

giraud cndp

  1. Domaine Giraud, Chateauneuf du Pape Les Gallimardes blanc 2007, € 32,50. Dielen.

De duurste witte wijn van onze Top 10. Maar wat een geweldige wijn. Als je wilt weten wat mensen bedoelen als ze het over een elegante wijn hebben, dan moet je deze proberen. Een wijn met minimaal vier uitroeptekens!

husar2006

  1. Chateau Husar blanc 2006, € 29,95. Emperor Amsterdam.

In alle eerlijkheid: we weten niet of de prijs klopt. We dachten ongeveer zoiets. Maar zelfs als hij wat duurder zou zijn is hij het drinken meer dan waard! Een soort genuanceerde smaakexplosie, de meest bijzondere wijn die we afgelopen jaar hebben gedronken.

Bloem Enschede 2

  1. Clos de Rougemont, Vouvray Abbaye de Marmoutier 2010, € 14,95. Bloem Enschede

Wederom iets bijzonders. Mineraliteit, en een mooie balans tussen iets van een zoetje met mooie uitgebalanceerde zuren. Prachtig!

Château-Rives-Blanques-Odyssée-Chardonnay

  1. Château Rives-Blanques 2014 Cuvée Odyssée, € 12,95. Colaris en Sjattoo

Blijft een van onze favoriete chardonnays. Fantastische prijs-kwaliteit verhouding!

image

  1. Eser Schwarzweisz, Spätburgunder trocken 2014, € 9,95. De Moor Nijkerk

Waarom zou iemand van Spätburgunder een witte wijn willen maken? Nou hierom dus. Prachtige kleur die zelfs iets naar zalm neigt, hele mooie balans, diepgang, gewoon een heel plezierig en bijzonder glas wijn. We zijn nog speciaal teruggegaan om er nog een paar te halen.

image

  1. Groszer Wein, Gemischter Satz 2014, € 11,95. Bloem Amstelveen.

Mooi verhaal: in één wijngaard staan vier soorten druiven zonder enig systeem door elkaar. Ieder jaar worden ze ook zonder enig systeem in één keer geoogst en dan wordt er van die niet sterk gedefinieerde druiven één wijn van gemaakt. We kunnen zeggen dat het resultaat in 2014 meer dan uitstekend was. Een mooie wijn met veel nuances. Echt geweldig. En gelukkig ook nog in een literfles!

  1. Orsi Pignoletto Classico Vigna del grotto 2012, prijs geen idee. Vindépendent

Deze wijn kregen we in ons glas tijdens het Fonteyn Festival begin mei dit jaar. We werden er op slag gelukkig van. Helaas bleek Vindépendent de wijn niet via zijn website te verkopen. Zou hij alsnog moeten gaan doen, vinden we.

mijn hemel 2015

  1. Tenute San Francesco Costa d’Amalfi Per Eva, € 15,95. Mijn Hemel.

Ook hier geen idee of de prijs die we in gedachten hadden ook maar in de buurt van de werkelijkheid komt. Maar wat een geweldige wijn! Weggooien doen we de fles niet, wat een prachtig etiket. Boldoot 1963, zeg maar. Dat kunnen alleen Italianen: zo balanceren op de grens van kitsch en er mee wegkomen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *