Rietveld Wines sluit winkel in Utrechtse Twijnstraat

Na ons vorige bericht nog meer slecht nieuws: de Utrechtse Twijnstraat is een beetje minder leuk geworden. Wat ons betreft een flink beetje eigenlijk. Rietveld Wines, één van onze favoriete wijnwinkels aldaar, heeft zijn winkeldeur voorgoed gesloten. De schappen zijn leeg en aan het raam hangt een groot Te Huur plakkaat. Niet de enige winkel die er inmiddels leeg staat overigens.

Daar komt nog bij dat de gemeente de Twijnstraat heeft ‘geherinricht’ volgens de beste Groenlinkse tradities: nauwelijks (parkeer)plaats meer voor de auto. Lastig, als je een paar doosjes wijn zou willen kopen. Twee doosjes wijn achter op je fietsbagagedrager, dat is toch lastig. Of met twee doosjes wijn de bus in. En van klanten die één flesje per keer komen halen kan een wijnwinkel niet bestaan. 

Een beetje de tragiek van straatjes als de Twijnstraat. Ondernemers steken hun nek uit, beginnen er leuke en lekkere winkels, dat trekt publiek. Het wordt gezellig, mensen gaan er graag naartoe, doen er hun boodschappen. En dus wordt het ook drukker. Dan krijg je al snel geklaag over ‘overlast’ en dan gaat de gemeente het regelen. En als dat dan onder Groenlinks bewind moet (met volledige medewerking van collegepartij VVD overigens) dan ben je als ondernemer al vrij snel de sjaak. Zeker als je flessen wijn verkoopt.

Nu zou Rietveld het sowieso niet hebben gered, want al in oktober afgelopen jaar was de zaak tijdelijk gesloten, omdat de loop er niet echt in wilde komen. Men wilde nu meer een ‘wijnexperience’ gaan leveren. Dat is dus niet echt gelukt.

Echt jammer, want Rietveld had een heel erg mooi assortiment. Verrassend, breed en niet op iedere straathoek te koop.  We hebben er een paar meer dan prachtige, zeer betaalbare wijnen gescoord. In onze review over Rietveld schreven we “En staan we ons weer af te vragen waarom mensen toch niet gewoon hun wijnen bij dit soort zaken kopen”.

Een reactie onder een artikel over de sluiting van Rietveld in de DUIC verwoordt het als volgt: “De essentie is: ´verkozen tot één van de beste drie wijnzaken in Nederland´. In Utrecht is geen markt voor een topwijnzaak. Thats it.”

Of dat voor heel Utrecht geldt betwijfelen we (daarmee zouden we ook een paar prima Utrechtse wijnwinkels te kort doen), maar voor het Museumkwartier is het kennelijk wel zo. Hopen dat Grapedistrict het er wel uithoudt dan maar.

Jammer, echt jammer. Gelukkig kunnen we voor het Rietveld-assortiment nog terecht in Wijnfort Jutphaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *