Rietveld Wines, Utrecht

Rietveld

Eigenlijk vinden we de Twijnstraat het leukste straatje van Utrecht. Afgezien van een Albert Heijn, een Eko supermarkt en een Etos heeft het grootwinkelbedrijf hier nog niet echt al te zichtbaar toegeslagen. Vooral lokaal werkende ondernemers, dat geeft een straat als deze meteen een ander soort dynamiek. En dan blijken er vlak bij elkaar ook nog een prima traiteur, een hartstikke leuk eettentje (KEEK, Kunst En Eerlijke Koffie)  en een even prima wijnwinkel te zitten. Alle drie eigenwijs en alle drie kiezend voor eerlijke kwaliteit. Wij krijgen daar dus een heel erg goed humeur van.

De winkel ziet er mooi uit, licht, ruim, modern, hoewel wel een tikje monotoon wat ons betreft. Aan de andere kant is het assortiment op deze manier prima door te nemen. En dat assortiment is wel bijzonder. Voor een groot deel zelf geïmporteerd en daardoor dus afwijkend van wat we normaliter in de meeste andere wijnwinkels aantreffen. En of het nu de winkelinrichting is of het enthousiasme van de eigenaar, we krijgen weer dat gevaarlijke gevoel van dat we alles wel even zouden willen gaan proberen.

Dat enthousiasme van de gastheer is er overigens niet meteen bij onze binnenkomst. Hoewel heel vriendelijk voelen we toch enige lichte reserve. Onze wijn-spijsvraag is dan ook erg lastig. We houden van teveel verschillende smaken tegelijk. Maar langzaam maar zeker komen er steeds meer aardige alternatieven aan bod. Meer dan aardige alternatieven zelfs en met water in de mond staan we te twijfelen. En allengs wordt onze gastheer dus steeds enthousiaster.

Dan vragen we hem op de man af wat wat hem betreft de meest aparte, opmerkelijke wijn is die hij voert, passend bij onze vraag. Dat zijn er kennelijk nogal wat, maar na enig denken komt hij met een Roter Veltliner. Hadden we nog nooit gezien, laat staan gedronken. Zonder morren trekt hij een flesje open om ons te laten proeven. Prachtige neus, en als we hem proeven zijn we meteen verkocht. Erg mooi. Dan blijkt er ook nog een Privat editie te zijn. Die moeten we dan ook hebben natuurlijk.

Inmiddels hebben we het dus uiteraard weer erg naar ons zin. En staan we ons weer af te vragen waarom mensen toch niet gewoon hun wijnen bij dit soort zaken kopen.

Aansluitend dus nog even naar de buurman, de traiteur. Fantastische parelhoen gescoord voor een verrassend aanvaardbare prijs. Blijft toch een geweldig gevoel: met een paar mooie wijnen en heerlijk eten op weg naar huis.

Een straatje naar ons hart, de Utrechtse Twijnstraat!

Waardering: 8,5

Adres: Rietveld Wines, Twijnstraat 51,  3511 ZH Utrecht

Website: http://www.rietveldwines.com

Openingstijden: dinsdag – woensdag 11 – 18 uur, donderdag 11 – 20 uur, vrijdag 11 – 18 uur, zaterdag 10 – 17 uur, koopzondagen 11 – 17 uur

Update 24 januari 2014: De Roter Veltliner was thuis nog lekkerder dan in de winkel. Normaliter vertellen wij niets over hoe wij welke wijn vinden. Immers: wat wij lekker vinden hoef jij helemaal niet lekker te vinden. Maar deze zou je in ieder geval eens moeten proberen!En dan hebben we nu alleen nog maar de instap Roter Veltliner van Josef Fritz op. In onze wijnkast ligt nog een Steinberg Privat. We kunnen haast niet wachten….

Update april 2016: Helaas, Rietveld Twijnstraat heeft het niet gered. De winkel is gesloten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *